Globální iniciativa Community Ocean Engagement


Nadace Ocean Foundation Globální iniciativa Community Ocean Engagement Global Initiative (COEGI) se věnuje podpoře rozvoje vůdců komunity námořního vzdělávání a umožňuje studentům všech věkových kategorií převést oceánskou gramotnost do opatření na ochranu přírody. 

Naší vizí je vytvořit spravedlivý přístup k námořním vzdělávacím programům a kariérám po celém světě.

Pokud bude více učitelů mořského prostředí vyškoleno k tomu, aby učili lidi všech věkových kategorií o vlivu oceánu na nás a náš vliv na oceán – a to způsobem, který účinně inspiruje jednotlivce k jednání – pak bude společnost jako celek lépe vybavena k přijímání informovaných rozhodnutí, která chrání zdraví oceánu. 

Naše filozofie

Všichni můžeme něco změnit. Oceánská gramotnost nám dává znalosti k ochraně, zachování a obnově zdraví oceánů.

Každý z nás má svou roli. 

Naším prvním krokem je zajistit, aby komunita námořního vzdělávání odrážela širokou škálu pobřežních a oceánských perspektiv, hodnot, hlasů a kultur, které existují po celém světě. Ti, kteří byli tradičně vyloučeni z mořského vzdělávání jako profesní dráhy – nebo z námořních věd obecně – potřebují přístup k vytváření sítí, budování kapacit a kariérním příležitostem v této oblasti. To vyžaduje proaktivně oslovovat, naslouchat a zapojovat různé jednotlivce v oblasti oceánské gramotnosti i mimo ni.

Foto s laskavým svolením Living Coast Discovery Center

Oceánská gramotnost: děti sedící v kruhu venku poblíž pobřeží

Aby příští generace zvládla dopady měnícího se oceánu a klimatu, potřebuje více než jen základní vzdělání a školení. Pedagogové musí být vybaveni nástroji behaviorální vědy a strategické komunikace, aby ovlivnili rozhodování a návyky, které podporují zdraví oceánů. Nejdůležitější je, že publikum všech věkových kategorií musí být zmocněno k tvůrčímu přístupu k ochraně přírody. Pokud všichni uděláme malé změny v našem každodenním životě, můžeme vidět kolosální změny.


Náš přístup

Námořní pedagogové mohou pomoci vyvinout mořskou gramotnost lidí. Řešení však není tak jednoduché, jako pouhé pochopení našeho vztahu k oceánu. Potřebujeme, aby se diváci inspirovali k začlenění ochranářských akcí, ať už sedí kdekoli, posunutím našeho zaměření směrem k optimismu a změně chování. Oceánská gramotnost musí být dostupná všem.


Naše práce

COEGI poskytuje co nejúčinnější vzdělávací školení:

Spolupracuje s pedagogy a komunitními vůdci

začlenit klíčové prvky oceánské gramotnosti do svých stávajících osnov, instalací nebo programů s důrazem na individuální akce k řešení místních problémů ochrany přírody. Účastníci, především raní a ctižádostiví námořní pedagogové, jsou školeni, aby poskytovali efektivní a na akci zaměřené lekce přizpůsobené jedinečným potřebám jejich cílového publika, mezi které mohou patřit: studenti K-12, členové komunity, outdooroví nadšenci, turisté, dobrovolníci. a široká veřejnost.

Kdo jsou námořní pedagogové?

Námořní pedagogové pracují různými kreativními způsoby na výuce oceánské gramotnosti. Mohou to být třídní učitelé K-12, neformální pedagogové (pedagogové, kteří poskytují lekce mimo tradiční prostředí třídy, například venku, v komunitních centrech nebo mimo ně), univerzitní profesoři nebo vědci. Jejich metody mohou zahrnovat výuku ve třídě, venkovní aktivity, virtuální učení, prezentace na výstavách a další. Mořští pedagogové hrají zásadní roli při napomáhání pokroku v celosvětovém porozumění a ochraně mořských ekosystémů.

Oceánská gramotnost: Mladá dívka s úsměvem na sobě žraločí klobouk

Buduje trvalé vztahy

mezi pedagogy z různých regionů a napříč obory. Tento přístup k budování komunity pomáhá účastníkům vytvořit síť, která otevírá dveře pro financování, pracovní příležitosti a profesní růst.

Foto s laskavým svolením Anna Mar / Ocean Connectors

Trénuje a posiluje jednotlivce

kteří jsou typicky nedostatečně zastoupeni v oblasti námořního vzdělávání, aby vytvořili příležitost pro kariérní cesty, o kterých možná nikdy předtím neuvažovali.

V nadcházejících letech se také snažíme ovlivňovat tvorbu a přípravu pracovních míst pořádáním workshopů, zaváděním „absolventů“ COEGI do naší globální sítě a financováním komunitních vzdělávacích projektů, což našim stážistům umožňuje ještě více šířit oceánskou gramotnost.

Žena, psaní v poznámkovém bloku

Jako komunitní nadace rozvíjíme sítě a spojujeme lidi. To začíná tím, že umožňuje komunitám definovat a diktovat své místní potřeby a své vlastní cesty k provedení změny. COEGI rekrutuje mentory z různých populací, aby se spojili s našimi svěřenci a vybudovali komunitu odborníků na oceánskou gramotnost, kteří sdílejí informace a získané poznatky napříč kariérami.


Větší obrázek

Jednou z nejvýznamnějších překážek pokroku v odvětví ochrany moří je nedostatek skutečného pochopení důležitosti, zranitelnosti a konektivity oceánských systémů. Výzkum ukazuje, že veřejnost není dostatečně vybavena znalostmi o otázkách oceánů a přístup k oceánské gramotnosti jako oboru studia a životaschopné profesní dráhy byl historicky nespravedlivý. 

COEGI je součástí příspěvku The Ocean Foundation k větší globální komunitě lidí, kteří se snaží vzdělávat a podporovat akce pro zdraví oceánů. Hluboké a trvalé vztahy vytvořené prostřednictvím této iniciativy jedinečně postaví účastníky COEGI k úspěšné kariéře mořského vzdělávání a přispějí k tomu, aby byla celková oblast ochrany oceánů v nadcházejících letech spravedlivější a efektivnější.

Chcete-li se dozvědět více o COEGI, přihlaste se k odběru našeho newsletteru a zaškrtněte políčko „Ocean Literacy“:


Zdroje

Žena se usmívá na pláži

Youth Ocean Action Toolkit

Síla akce Společenství

S podporou National Geographic jsme spolupracovali s mladými profesionály ze sedmi zemí na vývoji Youth Ocean Action Toolkit. Sada nástrojů vytvořená mládeží pro mládež obsahuje příběhy chráněných mořských oblastí po celém světě. 

ČTĚTE VÍCE

Oceánská gramotnost a ochranářské chování se mění: dva lidé na kanoi v jezeře

Oceánská gramotnost a změna chování

Výzkumná stránka

Naše stránka výzkumu oceánské gramotnosti poskytuje aktuální údaje a trendy týkající se oceánské gramotnosti a změny chování a identifikuje mezery, které můžeme zaplnit pomocí COEGI.

VÍCE ZDROJŮ

Výsledky hodnocení mořského pedagoga | Budování kapacit | GOA-ON | Pier2Peer | Všechny iniciativy

SOUVISEJÍCÍ CÍLE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE (SDGs)

4: Kvalitní vzdělávání. 8: Slušná práce a hospodářský růst. 10: Snížení nerovností. 14: Život pod vodou.